Arvot
Säätiön arvot ovat yhteisöllisyys, yhdenvertaisuus, vastuullisuus ja tavoitteellisuus.
Yhteisöllisyys
Yhteisöllisyydellä tarkoitetaan kaikkien mahdollisuutta olla osallisena yhteisöä, palveluja, tuotantoa ja prosesseja. Yhteisöllisyys pohjautuu keskinäiseen luottamukseen, niin säätiön sisäisissä kuin ulkoisissakin suhteissa. Yhteisölliseen toimintaan kuuluu olennaisesti kannustus ja tuki työn ja tehtävien suoritukseen mutta ennen kaikkea omaan kasvuun ja ammatilliseen toimintaan.
Yhdenvertaisuus
Yhdenvertaisuudella tarkoitetaan toisten ihmisten, työn ja arvon kunnioittamista sekä kaikkien yhteisön jäsenten yhdenvertaisten mahdollisuuksien toteutumisen jatkuvaa seurantaa ja arviointia. Suvaitsevaisuus ja erilaisuuden sietäminen on peruspilari kaikessa toiminnassa ja sen rikkomisen suhteen säätiö noudattaa nollatoleranssia. Yksilölliset tarpeet ja lähtökohdat otetaan huomioon toiminnassa.
Vastuullisuus
Vastuullisuudella tarkoitetaan avoimuuden ja läpinäkyvyyden painottamista kaikissa toiminnoissa. Eettisyys, ammatillisuus ja kestävä kehitys näkyvät horisontaalisina periaatteina kaikissa säätiön toiminnoissa. Toiminnallista ja taloudellista tehokkuutta, sosiaalista ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta arvioidaan ja raportoidaan sekä omassa organisaatiossa että sidosryhmille ja rahoittajille.
Tavoitteellisuus
Tavoitteellisuudella tarkoitetaan työn ja toiminnan merkityksellisyyden korostamista valmennustoiminnassa, tuotannollisessa toiminnassa ja palvelutoiminnassa. Yhteiset ja yksilölliset päämäärät otetaan huomioon toiminnan suunnittelussa.
Yhteisiin tavoitteisiin sitoudutaan ja niiden eteen tehdään työtä kaikilla tasoilla. Tavoitteellisessa toiminnassa ennakoidaan myös tulevaa ja otetaan muutokset mahdollisuuksina.
Tavoitteet
Kokkotyö-säätiön henkilöstö ja luottamushenkilöt ovat määritelleet toiminnan strategiset tavoitteet säätiön tarkoituksen, mission ja vision sekä arvojen pohjalle.
Kokkotyö-säätiö on:
- Ammatillinen osaaja joka kehittää toimialaosaamista, edistää osaamista ja rekrytoi osaajia.
- Ketterä kumppani joka vastaa alueen tarpeisiin, on aktiivinen aloitteentekijä ja toimii verkostoissa.
- Vaikuttava valmentaja joka kehittää valmennusprosesseja, osoittaa toimintansa vaikuttavuutta ja kehittää toimintaympäristöä.
- Hyvä toimija jonka hallinto on läpinäkyvä, toiminta vastuullista ja joka on tavoiteltu työnantaja